Spania vil innføre borgerlønn – ønsker permanent løsning etter krisen

Regional Parliament Spain Andalusia

– Vi skal gjøre det så fort som mulig, sier landets finansminister.

Spanske myndigheter planlegger nå å innføre en form for borgerlønn. Det sier landets finansminister Nadia Calviño i et intervju med tv-kanalen La Sexta.

Borgerlønn forstås vanligvis som en universell utbetaling til et lands borgere, ment til å sikre et grunnleggende livsopphold uavhengig av arbeidssituasjon, og uten å behovsprøves som andre trygdeordninger. Ministeren er tilbakeholden med detaljene, men sier at regjeringen er enige om å innføre dette i inneværende periode i nasjonalforsamlingen.

Men: Ordningen skal innføres så fort som mulig, sier Calviño på spørsmål om den kan komme på plass før sommeren.

– Vi skal gjøre det så fort som mulig. Slik at den er nyttig, men ikke bare for denne eksepsjonelle situasjonen, men at det er noe som fortsetter permanent, sier finansministeren.

Spania styres av en koalisjonsregjering mellom det sosialdemokratiske partiet og venstreorienterte Podemos.

Hardt rammet

Finansdepartementet samarbeider med sosialdepartementet og andre offentlige myndigheter for å kartlegge hvem de ønsker å treffe med ordningen og hvordan den overlapper andre sosiale ordninger som finnes fra før.

Selv om borgerlønnen skal innføres for å avhjelpe de akutte følgene av koronavirusepidemien som har rammet økonomien i Spania hardt, planlegger myndighetene å beholde ordningen etter at krisen er over.

Spania er det landet med nest flest ofre for koronavirus etter Italia, med 13.055 døde inkludert 637 det siste døgnet.

Ordning får støtte fra Financial Times

Flere land, inkludert USA, har sendt eller skal sende innbyggerne sine universelle kontantoverføringer for å kompensere for inntektstap og for å stimulere økonomien. Disse ordningene er midlertidige, i motsetning til borgerlønn som Financial Times beskriver som «eksentrisk politikk».

I en lederartikkel i helgen var det imidlertid denne typen ordninger den tradisjonsrike finansavisen tok til orde for. Lederen, som er usignert og gjenspeiler avisens redaksjonelle politiske linje, tar til orde for radikale reformer i møte med koronakrisen.

Nye, radikale toner fra Financial Times

Der skriver avisen at selve samfunnskontrakten må tegnes på ny, og at de siste fire tiår med økonomisk politikk må reverseres. Dette fordi krisen skal ha blottlagt svak beredskap og skrøpelige økonomier i en rekke rike land, og at den voksende ulikheten mellom fattig og rik, kun vil forverres av de økonomiske følgene både av krisen og myndighetenes krisepakker.

Les saken I DN

Del dette
0 Comments

Leave a reply

©2022 Mycelium - Verdens største organiske nettverk - mycelium.no

Logg Inn

 

Nye Rapporter

Lukk

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account